post thumbnail

Ψωμί φόρμας με seeds

Ένα πολύ εύκολο ψωμί στην παρασκευή του για αρχάριους αρτοποιούς αλλά και για τους  τους λάτρεις των πολύσπορων ψωμιών.
Ανακάτεψε τα παρακάτω υλικά (εγώ συνηθίζω να το κάνω από το βράδυ. Τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με μια πετσέτα.) η ζύμη είναι αρκετά υγρή αλλά μην το φοβάστε.


Συστατικά

  • 650 γρ νερό 
  • 150 γρ ηλιόσπορο 
  • 60 γρ κολοκυθόσπορο
  • 40 γρ chia seeds 
  • 100 γρ ενεργό προζύμι (δες πως θα φτιάξεις το δικό σου προζύμι) link Από την συνταγή του προζυμιού
  • 100 γρ αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης 
  • 100γρ αλεύρι ολικης άλεσης 
  • 16 γρ βύνη σε σκόνη (προαιρετικά) θα δώσει ένα σκούρο χρώμα στο ψωμί και θα ενισχύσει την γεύση
  • Το επόμενο πρωί προσθέστε 
  • 230 γρ Αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης 
  • 100 γρ αλεύρι σταρένιο 
  • 18 γρ αλάτι 

Εκτέλεση

Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.  Τοποθετήστε την ζύμη σε αντικολλητική φόρμα. Με βρεγμένο χέρι στρώσε την ζύμη πάνω στην φόρμα και άπλωσε mix από τους σπόρους που χρησιμοποίησες.  Άφησε να ωριμάσει έως ότου αυξηθεί ο όγκος του περίπου στο 30%.

Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, αλείψτε την με λάδι πριν τοποθετήσετε την ζυμη.  Ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C. Τοποθετούμε την φόρμα στον φούρνο και μειώνουμε στους 180C. 
Ψήνουμε για περίπου 1,30” ώρα. Η θερμοκρασία στον πύρινα του ψωμιού θα πρέπει να είναι στους 98C.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες. 
Τυλίγουνε με μια πετσέτα αν θελουμε το ψωμί να έχει μαλακή υφή.